Spoelreisje raffinaat naar Marl

Spoelreisje Raffinaat naar Marl

Dit keer met de duwboot Otto en Chemgas 21 een reis naar Chemiepark Marl. Met 140 meter is dit dan net weer een andere uitdaging dan met 110 meter. De haven van Marl is geschikt voor 110 meter en met 140 lengte vraagt het net weer om andere uitdagingen.

Laagste brug richting Marl. Doorvaarthoogte is 4,69 bij hoogste kanaalpeil. De vastgestelde gegarandeerde doorvaarthoogte op het kanaal is 4,50 meter.

Met 140 meter rond in Marl. De duwboot ligt nu achterstevoren bij de duwbak opzij en is de combinatie 110 meter. Met de kopschroef van de duwboot en de kopschroef van de bak kan alles rond in de haven. Die kerel met die baard dat ben ik, het is een filmpje uit 2018 toen ik als kapitein op de duwboot Quattro werkte.

Dit keer hebben we wat nieuws uitgeprobeerd en zijn we net boven de sluis Dorsten rondgegaan in de insteekhaven. Met 140 meter is dit toch vrij krap. Voor en achter hooguit 5 meter over en daarna nog bijna 8 kilometer achteruit varen, wat ook vrij inspannend is. Rondgaan in Brassert is de volgende keer misschien handiger. Nu is het wel zo dat de combinatie in Marl volledig afhankelijk is van welk steiger, meestal is er geen andere optie dan vooruit ernaartoe. Wat dan kan is, achteruit terug richting Brassert en daar rond in de haven.

Rond in Dorsten met 140 meter
Rond net voorbij sluis Dorsten.

Achteruit naar Marl vanaf Dorsten, 8 kilometer varen. Niet ideaal!
Spoelreisje raffinaat naar Marl
Het spoelproces heb je niet altijd helemaal in de hand…….veel geduld wordt dus verlangd…